Reklama
 
Blog | Lukáš Divina

Motivační dopis

Proč chci studovat zrovna teologii.

Jsem věřící evangelík od paní farářky Dany Rotkovské. Má máma je členem staršovstva v mém domovském sboru Českobratrské církve evangelické v Libčicích nad Vltavou.

Proč tedy zrovna teologie? Má to tento prozaický důvod, že všichni velcí muži minulosti vystudovali teologii a protože mám ambici se k nim také připojit. Hi Tak to by byla úvodní věta pro odlehčení tak vážného dokumentu a teď opravdu relevantní důvod. A teď vážněji. Mě by moc zajímalo, jaké má Bůh se mnou záměry, když mě nechal přežít. Přežít právě to, co jsem přežil. Myslím, tím půl roku v komatu. Myslím, že v tom musel být nějaký Boží vyšší záměr a protože, bych ho rád poznal a pochopil, tak jsem se rozhodl ještě vystudovat teologii. A má to ještě ten důvod, že jako plně invalidní důchodce mám spoustu volného času, který bych rád nějak smysluplně využil a zaplnil. A je tu ještě další důvod pro mé rozhodnutí. A sice, že mám touhu a snahu se dobře naučit anglicky a teologie k tomu může býti dobrá Cesta (way) hi. Ta teologie je k tomu vlastně dobrý přívažek hi. To hlavní jsem ovšem zmínil už na začátku – zajímá mě, jaké záměry se mnou má Bůh. Já myslím, že by to jako motivace mohlo stačit.

Bylo mi doporučeno panem Matějem Hájkem, ThD., abych se více rozepsal, co pro mne znamená Boží Láska: Je to neuvěřitelně obrovský přesah, protože podle jedné teologické teorie je aspoň odlesk Boží přítomnosti v každém z nás. Teď se dá polemizovat nad tím, zda se to týká jen nás pokřtěných. Pro mne znamená křest to nejdůležitější životní rozhodnutí, za které plně přejímám odpovědnost. Nechal jsem se pokřtít v mých 15 letech a dodnes to vidím jako mé nejlepší životní rozhodnutí. Děkuji Bohu, a také své mámě, že mě přivedla k víře. Musím vyznat, že to byl můj nejhodnotnější životní krok schovat se do Jeho otevřené otcovské náruče. A to zvláště když ze strany mého pozemského otce mi taková náruč často chyběla. Za ono klíčové rozhodnutí spojit svůj s Kristem ve křtu mi nikdo neručí, stojím zde sám – takový jaký skutečně jsem – před Boží náručí. A proto jsem se rozhodl ještě vystudovat teologii. Začnu jen jako externista jednotlivými kurzy. Myslím, že zpočátku to bude dostatečně náročné, než opět získám studijní návyky, které bych si velmi rád znovu osvojil. Například ten v rychlosti studia. Před mou osudnou nehodou jsem vystudoval elektro fakultu, a to o semestr rychleji. Bylo to díky tomu, že jsme byli první ročník kreditního studia a mě to bavilo. A protože mě to bavilo, tak mi to i šlo. Věřím, že to bude stejné i s teologií. Aspoň bych si to moc přál. A udělám pro to maximum, aby to tak bylo a teď musím sebekriticky napsat, že se budu muset naučit se učit. Což jsem, musím přiznat, ještě nepotřeboval. A jsem jen elektro engineer s nedokončeným PhD., které jsem nedodělal kvůli mému těžkému úrazu. A tím se dostávám k této osudné události, která významně ovlivnila celý můj život. Srazilo mě auto jako čerstvě ženatého muže. Od naší svatby neutekly ani 3 měsíce. A protože jsem to vše přežil, rozhodl jsem se vystudovat ještě teologii. A to zejména pro svůj klid v duši věřícího evangelíka. A mám snahu to nějak vrátit této společnosti, která ač se k nám postiženým chová mnohdy poněkud zamítavě, byla mi v nejtěžších dobách významnou oporou. Myslím si, že už po 18 letech na vozíku mohu míti vlastní názor na toto všechno. Navzdory zmíněnému opomíjení lidí s postižením je ovšem třeba zdůraznit, že se pohled na hendikepované oproti době komunismu velmi zlepšil. Je třeba otevřeně přiznat, že zde trochu teoretizuji, neboť jsem období před listopadem 1989 v roli hendikepovaného člověka naštěstí nezažil. Na druhou stranu si dobře pamatuji, co jsme si mysleli a říkali o „těch tzv. postižených“. Kriplech jedněch. To vše by se dalo omluvit mým věkem. I tak se ovšem odvažuji napsat, že Pán „Bůh mi to vrátil i s úroky“ a o to více se sám za sebe stydím. Také je pravda, že jsem se měl ten krát pořádně rozhlédnut. Dalo by se napsat, že za to vše mohu vlastně já sám osobně. Tak z toho vyplývá jediný Závěr: Dobře mi tak. Snad mi pomůže vyrovnat se s tím, co jsem vše zkazil ve svém životě studium teologie. Také proto moc stojím o vystudování Teologického Semináře.

Ing. Lukáš Divina

Reklama