Reklama
 
Blog | Lukáš Divina

Lukášovy oscilátory.

Byl jsem požádán panem Ing. Martinem Hajným, Ph.D. o sepsání blog-u, který se bude věnovat mému celkem úspěšnému fungování na Katedře elektromagnetického pole na ČVUT, kde jsme fungovali společně. Martin si tam spáchal doktorát, který jsem já nedodělal z důvodu mého úrazu, kdy mě v Letňanech srazilo auto.

Na doktorát jsem stihl na 2 roky nastoupit, ale několik měsíců po mé svatbě mě srazilo auto. Vystudoval jsem jen Inženýrský kurz, který jsem celkem úspěšně absolvoval obhájením diplomové práce. Disertační práci jsem však již nestihl sepsat. Měla být na téma oscilátor s rozprostřenými parametry v realizaci MMIC The Microwave Monolithic Integrated Circuit a v této technologii jsem měl realizovat DAO, který pracuje na principu zesilovače s rozprostřenými parametry. U DAO je přímo zavedena zpětnovazební smyčka z výstupu zesilovače přímo do jeho vstupu, čímž se využívá možnost elektronicky měnit délku zpětnovazební smyčky a to dvěma způsoby:

  1. DAO je možné ladit po skocích, které jsou zde zajišťovány fyzickou délkou zpětnovazební smyčky. Podle počtu sekcí tvořících fyzicky délku zpětnovazební smyčky se mění kmitočet oscilací. To vše elektronicky bez nutnosti jakékoliv mechanické závislosti.
  2. Vektorovým součtem dvou signálů z jednotlivých aktivních sekcí daného nastavení oscilátoru. Aktivní sekce je taková sekce oscilátoru, která je nastavena stejnosměrným předpětím do aktivního prvku, representovaným polem řízeným tranzistorem (FET) a to tak, že se přes daný (FET) zpětnovazební smyčka uzavírá.

Kmitočet oscilátoru je primárně určen pozicí (stavem) aktivního prvku (prvků) při daném nastavení oscilátoru. Podle počtu sekcí fyzicky tvořících délku zpětnovazební smyčky vzniká možnost oscilátor ladit po diskrétních kmitočtech. Existuje ale i možnost přelaďovat oscilátor mezi těmito diskrétními kmitočty, kterou lze realizovat změnou pozice (stavu) aktivního prvku oscilátoru, což se také realizuje elektronicky změnou napájení aktivního prvku. Přelaďování po diskrétních kmitočtech je tedy realizováno elektronicky změnou pracovního bodu na Volt-Ampérových charakteristikách aktivního prvku (FET-u) a dále vektorovým součtem signálů dvou aktivních sekcí daného nastavení oscilátoru. Dále je nutné zabezpečit stejnosměrné oddělení obvodu od jeho vysokofrekvenční části pomocí napájecích filtrů. Filtry byly tvořeny, polovinou π-článku, tvořeného do série zapojenou dostatečně velkou hodnoty indukčnosti, která má pro šíření vysokofrekvenčního signálu dostatečně velký imaginární odpor, a zkratovaného kondenzátorem s dostatečně velkou imaginární vodivostí. V závislosti na velkosti Kapacitance je filtr zkratován na zem. Protože kondenzátor má oproti vysokofrekvenčnímu signálu malý imaginární odpor a stejnosměrný signál nevede, vychází z principu této součástky, že není schopen přenášet stejnosměrný proud, ale je schopen přenášet vysokofrekvenční proud. To vychází z Coulombova zákona, protože kondenzátor je střídavě přepólován a tím pádem jím může procházet střídavý proud. Podobnou funkci má i cívka, která díky indukčnosti funguje jako odpor, pro vysokofrekvenční signál. Kondenzátor se zvyšujícím kmitočtem projevuje svoji větší imaginární vodivost. U cívky s rostoucím kmitočtem roste její imaginární odpor nazývaný též reaktance. To bylo tedy jen několik základních pojmů z vysokofrekvenční techniky, která je základem tohoto typu oscilátoru. Více bych se měl zmínit o principu celého DAO. Princip je takový, že se v oscilátoru šíří od každého aktivního prvku reprezentovaného tranzistorem FET proudová vlna, která se vektorově sčítá s napěťovou vlnou od jiného aktivního zdroje.

Mým úkolem na mém inženýrském kurzu bylo ověřit myšlenku mého školitele Ing. Zbyňka Škvora, který už složil profesuru, takže je to pan Prof. Ing. Zbyněk Škvor Csc. Úkolem mého doktorátu bylo realizovat DAO jako MMIC (Microwave Monolithic Integrated Circuit). Jako vhodný typ vedení se jevilo planární třívodičové vedení, které mělo výhodu ve snadnější planární realizaci. K této realizaci však už bohužel nedošlo z důvodu mého úrazu, kdy mě v Letňanech na zastávce autobusu srazilo auto při cestě do KB, kam jsem chodil na brigádu k panu inženýrovi Vratislavu Štěpařovi, který v KB pracoval jako referent. Dělal též předsedu Institute of Education Electro Engineer více známé pod zkratkou IEEE Aj triple Í (ve fonetickém přepisu).

Pojďme se však vrátit k DAO, který je předmětem tohoto blogu. Účelem mé diplomové práce bylo ověřit teoretické výsledky teorie pana Prof. Ing. Zbyňka Škvora CSc. V té době pouze odborného asistenta. S panem Ing. Zbyňkem Škvorem jsme byli na 40th Microwave Conference in Bologna. Já si z té konference mnoho nepamatuji, protože to bylo těsně před mým úrazem. Neustále doufám v dodělání si Ph.D, což se mi čím dále tím více vzdaluje, protože mému studiu nepřeje i má skvělá máma se slovy, „k čemu mi bude mé studium“, když jsem stejně kripl. Kriplem by mě nikdy nenazvala na to mě má příliš ráda. Přitom jí příliš moc nezajímá, že bych to moc rád dostudoval. Je pravda, že mým rodičům je příliš vzdálený obor, co jsem studoval. Mikrovlnná technika byla příliš vzdálena od lití cínu do lukaprénových forem. Je pravda, že v tomto řemeslném oboru byl můj otec opravdu dobrý, protože i vymyslel, jak je vyrábět. A pak je vyráběl včetně formy na bystu Jiřího Wolkera, na kterou si pamatuji, jak byla postavena na příborníku, který stojí u východní zdi pokoje, ve kterém žiji. To byl jen nepodstatný odskok od DAO, kterému je primárně určen tento blog.

DAO snad už někde na zahraniční universitě realizovali, čímž to pádem, ztratil schopnost za svoji realizací být udělen vědecký titul jako je Ph.D. Je pravda, že bych si moc přál jeho dosažení v což, už jsem přestal věřit a snít! To snít je výstižné Slovo neboli Word. Omlouvám se všem čtenářům mého blogu za občas vložená anglická slovíčka protože, that I must to sit on my Ph.D. curse before I receive the title doctor mimo rigorózní zkoušky a obhajoby práce). It is only academic idea that I will come back as a PhD student, but I want. Everything depends on my mother, which will have no money for my study. It is the problem that my mother is the state renter like the old woman, but it is true, that state rent isn’t too much high. But this depends on my knowledge of English also, which I think is very bad, isn’t it?

You may communicate with me on the e-mail address [email protected].

Reklama