Reklama
 
Blog | Lukáš Divina

Bohumil Hrabal

Původním jménem se jmenoval František Bohumil Kylián. Narozen v Brně a to 28. 3.1914 do neúplné rodiny, vyrůstal v nejlepšího Českého spisovatele.

Byl vynikající český prozaik a my jsme ve stacionáři Slunečnice podnikli výlet po jeho stopách do jeho moc krásného polabského kraje, který se jmenuje Kersko, kde se odehrává děj jediné z jeho nejznámějších a také nejslavnějších knih pojmenované: „Slavnosti sněženek“. Mnohé z jeho knih byly použity jako základy mnoha filmových scénářů. Jako například Slavnosti sněženek”, v které zazářil v skvělé roli hrané Jaroslavem Hanzlíkem v nezapomenutelné roli Strýce Pepina ve skvělém podání,  nafilmované pod stejným jménem pod skvělým režijním vedením Oscarovým režisérem Jiřím Menzlem. Dále tam byl Josefský Pramen, který má jednu zvláštnost a ta je v tom, že jeho voda je míně radio-aktivní. Asi od Radonu. To je radio-aktivní plyn, který v běžném životě je spíše problém. Musí být dost složitě odvětráván, protože jeho přítomnost zvedá přirozené radio-aktivní pozadí.  Asi nemůže být mnoho, radio-aktivní, protože volně vyvěrá na zemský povrch a já se musím přiznat, že jsem také ochutnal a mohu potvrdit, že smysly to není vůbec k poznání. Mohu napsat, že byl (B.Hrabal) tak poetický a úžasný autor, že pode jeho knih byly natočeny nejlepší české filmy. Jako jsou: “Obsluhoval jsem Anglického krále”, “Postřižiny” a mnoho dalších knih. Ve zralém věku svého života se stal spisovatelem na plný úvazek a tomu odpovídá i jeho dílo. Které je díky tomu nesmírně obsáhlé.

Snad ještě jedna skutečnost, která nám ho činí bližším: Utrpěl ve svém životě úraz. Čímž to pádem já utrpěl inspiraci co si mám počít se svým nezvedeným životem. Teď by to chtělo trochu inspirace abych věděl co mám vlastně psát. … Já bych nejraději psal blog zaměřený na České Vysoké Učení Technické zkráceně ČVUT, které jsem úspěšně vystudoval, ale jen inženýrský kurs, protože mě těsně po mé svatbě v Letňanech na zastávce autobusu srazilo auto. Zaměřený na moji domovskou katedru Elektro-magnetického pole. Psát o té úžasné technice, která snad nás přivede ke světlým zítřkům, i když se vše dá využít i zneužít, Ať neutíkám daleko od oboru, který jsem studoval, vezměte prosím obyčejné rádio, které se dá využít i zneužít k propagandě nějakého zavržení hodného systému. Jako  by jsme s tím neměli ty nejhorší  zkušenosti  musí si náš národ zvolit na hrad bývalého komunistu dnes zarytého Zemanovce Milouše Zemana, který byl před revolucí člen KSČ. Nevím proč se mi vždy vybaví Jirotkův “Saturnin” s nesnesitelným Milošem. Nevím proč je mi Milouš Zeman tak nepříjemný. Jestli to nebude tím, že jsem ho za presidenta nevolil. A nadále má mou podporu Kníže, ale jen jako kandidáta na presidenta. Na premiéra mi tam vadí přílišná provázanost na Kalouska a jeho TOP09. To byl snad jen krátký úlet do politiky. Já sám jsem člen ODS asi proto nemusím Kalouskovu TOP09.

Pojďme se raději zabývat Bohumilem Hrabalem, který se mi stal obrovským vzorem tím, co vše prožil a jak jsou si naše osudy blízké, že život není ještě ztracen i když jsem si to často myslel, že už mě nic v životě nečeká. Teď budu muset úplně přehodnotit svůj přístup k životu, který se řídil rčením ještě není tak špatně aby nemohlo být ještě hůře a ihned mě napadl verš. Já osobně si myslím, že se sněmovna sama od sebe nerozpustí, protože o voliče jí jde až v poslední řadě jen pouze před volbami a neuvěříte mi jak rád bych se mýlil. Však doufám, že ten čas ODS využije k restartu. Protože jsem pravicový volič, který doufá v probuzení morální politiky. To je taková, že v ní fungují základní morální zákony jako třeba desatero božích přikázání. Snad po politicích nechci tak mnoho. To se mi to plní Desatero, když mě žádná žena nechce. Byl jsem sice ženat, ale jen 3 měsíce před mým úrazem, takže jsem si ještě nestihl manželství jako právní instituci  znechutit a  chce se mi věřit, že by to znechucení ani později nenastalo. Místo toho jsem už od úrazu sám a vypadá to, že i sám zůstanu neboli (zvostanu). Čtenář jistě odpustí ty nesouvislé odskoky k jiným tématům než je Bohumil Hrabal a mám chuť psát verše neboli napsat báseň.

Hrabal

Lukáš Divina

 

Reklama

Bohumile Bohušku

děj mi trošku talentu

jen málo by mi ho stačilo

málo malounko dalo by se říci, že to bude jen maličkost

pro tebe Bohoušku

to musí býti jen maličkost jako pro dobrého ducha České literatury

jen  jestli ty tím nechráníš Českou literaturu před mojí osobou

já myslím, že by jsi jí více pomohl

kdy by jsi mi dal talent

jen trošku talentu

jen aby ho bylo trochu na hradu

když už jsme si tam zvolili toho pitomce Milouše Zemana

moc bych si přál abychom zvládli ten reparát na podruhé a konečně si zvolil ten náš národ na Pražský hrad knížete Karla Schwarzenberga

Chce se mi věřit, že by tomuto národu více slušel na hradě kníže než Jirotkův Milouš,

kterého tam máme teď

Ještě jsem nepotkal voliče Milouše Zemana,

A mám proto dvě vysvětlení

A ta jsou, že naštěstí se pohybuji v té chytřejší části naší společnosti

Za druhé se společnost rozdělila v průběhu těch voleb na dvě poloviny

Bez viny není nikdo ani ten Rusnok

Který měl zanechati doma ten strožok

A  netahati na světlo boží ty úplatky

Ty své úplatky měl nechati ještě spáti

Já věřím, že je to tuze těžká věc

Věc a Věci jsou tuze těžké k provedení

To vše může býti schováno v duze

Jako ve strožocích jako ve Slamnících

Což je jedno a totéž